Wat we hebben geleerd van (p)reflecteren op 2022 en 2023

“We don’t learn from experience, we learn from reflecting on experiences,” is een belangrijke quote van John Dewey. “If you can dream it, you can make it,” is er eentje van Walt Disney. Combineer de twee en je komt bij (p)reflectie: het woord dat we hebben bedacht om ons te richten op dingen die we wilden delen aan het begin van 2023.
Zoals je misschien wel weet ben ik groot fan van Van Gogh en ik heb zijn kunst veel bestudeerd. Maar niet alleen zijn kunst; ook zijn brieven! Jazeker, hij schreef veel brieven, vooral naar zijn broer Theo. Hierin schreef hij over de schilderijen waar hij aan werkte en de uitdagingen die hij ervaarde terwijl hij ermee bezig was. Ook deelde hij ideeën over hoe hij door moest gaan of hoe hij zijn nieuwe project moest aanpakken en vroeg om advies. Ik weet zeker dat deze (p)reflectieve manier van werken hem geholpen heeft een buitengewoon niveau te behalen in zijn kunst.
Wat was onze focus voor reflectie?
We denken dat (p)reflectie een onderdeel is van leren dat vaker gebruikt kan worden en hebben het daarom in de afgelopen maanden verder onderzocht. Misschien maakte je onderdeel uit van deze reis via aNewLetter. In dat geval heb je ons terug en vooruit zien blikken op de meest interessante evenementen van 2022 en 2023.
Daarnaast hebben we gereflecteerd op het onderzoek dat we hebben verricht met Bohn Stafleu van Loghum, terwijl we in spanning wachtten op de uitslag van de recente LPI Awards. Onze eigen enthousiaste kijk op de resultaten werd bevestigd toen we extern erkenning kregen door brons te winnen in de categorie ‘Learning Impact’.
Daarnaast deelden we de 101 over leerplatformmigratie en een geweldige onboarding-case. Door content als deze te creëren hopen we je te helpen met reflecteren op je eigen manier van werken (terwijl we ook naar die van ons kijken, natuurlijk). Gebruik het stap voor stap in je voordeel.
Waarom blikten we terug om vooruit te kijken?
Het leven is een rat race. Heb je recent iemand op werk ontmoet die verveeld was en niet genoeg taken te doen had? Ik ook niet. Het grote risico is dat we de informele manier van leren op de werkvloer mislopen. We hebben namelijk geen tijd om met collega’s te praten over werkgerelateerde onderwerpen of er zelf op te reflecteren.
Maar ook in formele leersituaties lijkt tijd voor reflectie schaars, al zijn het wel sterke bouwblokken voor impactvol leren.
En hoe maak je voor tijd om op jezelf te reflecteren als leerprofessional? Leren tijdens werk is tegenwoordig een populaire manier. Ik ben het ermee eens dat het een nuttige en effectieve aanpak is, zolang het ook momenten van (gestructureerde) reflectie bevat. Gebruik geen ‘one-size-fits-all’-toepassing. Er bestaat niets dat alles oplost.
Soms is een stap terugnemen om te reflecteren en het grote plaatje te overzien veel effectiever. Pas op met welke aanpak je toepast en neem zowel gewenste resultaten als context in overweging.
Hoe hebben we dit onderzocht?
We proberen je te helpen door verschillende invalshoeken te laten zien, en door bronnen en evenementen te vinden die inspiratie en voorbeelden bieden. Het lezen van aNewLetter kan een steiger vormen, een structuur om je reflectieproces te ondersteunen.
Dit werkt zelfs beter als je er wat ‘stilstandtijd’ aan toevoegt. Laat je gedachten afdwalen en zie waar dit je brengt. Meestal leidt het je naar dingen die je aandacht nodig hebben. Zodra je daar ‘gearriveerd’ bent, probeer dan te luisteren naar gedachten die onderin borrelen.
Je brein is een krachtig stuk gereedschap wanneer je er op de juiste manier gebruik van maakt. Als je het tot het uiterste drijft, krijg je mogelijk alleen transactionele, dagelijkse dingen gedaan. Maar als je het soms wat tijd geeft om stil te staan en luistert, kun je je brein gebruiken voor transformationele dingen. Een voorbeeld hiervan is het vinden van nieuwe en betere manieren om uitdagingen aan te pakken.
Elke vrijdag om 12:00 uur plan ik een uur in om te sporten. Eerlijk gezegd vind ik het helemaal niks. Maar als ik op de leg-press zit of aan het roeien ben, komen de beste ideeën in me op die gerelateerd zijn aan de onderwerpen waar ik de hele week aan heb gewerkt. Tussen oefeningen door neem ik de tijd om te herstellen en dat gebruik ik om een paar notities in mijn telefoon te zetten, zodat ik niks vergeet. Het werkt voor mij. Wat werkt voor jou?
Wat nu?
Sta je open voor een experiment? Laten we het doen! Denk aan een grote uitdaging waar je nu voor staat. Bedenk je hoe het eruit zou zien als deze uitdaging is opgelost. Welke resultaten kun je laten zien aan stakeholders en/of klanten? Hoe zullen ze reageren? Wat zou hun lichaamstaal of gezichtsuitdrukking zijn? Hoe zou het je laten voelen? Als je het kunt dromen, kun je het waarmaken!
Blader met deze voorbereide blik nog eens door de edities van aNewLetter die we je sinds begin 2023 hebben gestuurd. Kies een item dat het meest gerelateerd is aan je uitdaging en eentje die er het minst mee te maken heeft. Lees beide met volle aandacht door. Kijk of je echt begrijpt wat er geschreven is en mocht het nodig zijn, lees sommige delen dan nog een keer door. Laat daarna je gedachten een paar minuten afdwalen en let op de dingen die passeren. Wat borrelt er en wat komt er misschien zelfs bovendrijven? Hoe kun je deze inzichten gebruiken om te werken aan je uitdaging? Laat het me weten als je iets nuttigs bent tegengekomen!