Love to Learn Spotlight: Niels Floor

18 mrt., 2025| 4 min lezen

Heb je ooit in een saaie lezing gezeten, starend naar de klok, wachtend op een pauze en je afvragend waarom leren zo ontzettend saai moet zijn?

Niels Floor dacht er net zo over. Maar in plaats van het te accepteren, besloot hij het te veranderen. In 2007 introduceerde hij de term Learning Experience Design (LXD) – een manier om leren niet alleen boeiender en meeslepender te maken, maar vooral ook effectiever.

Maak kennis met Niels

Volg hem op LinkedIn

De Vader van Learning Experience Design

Niels Floor, geboren en getogen in Nederland, begon zijn loopbaan in grafisch en interactieontwerp. Toen hij zichzelf voor het eerst Learning Experience Designer noemde, werd dat met opgetrokken wenkbrauwen ontvangen. "Mensen dachten dat ik het ter plekke had verzonnen," zegt hij. Maar voor Niels voelde het volkomen logisch. Met zijn achtergrond in design, ervaring met lesgeven op verschillende universiteiten en een groeiende frustratie over traditioneel onderwijs zag hij een kans: we leren door ervaring – dus waarom zouden we leren niet ontwerpen zoals we dat met betekenisvolle ervaringen doen?

Directe klik

Dat idee bracht hem ertoe het concept van Learning Experience Design te introduceren. “Ik heb de term geïntroduceerd. Later vond iemand een wetenschappelijk artikel waarin een onderzoeker de term jaren eerder één keer had genoemd, maar daar bleef het bij – er werd verder niets mee gedaan.Toen ik de term Learning Experience Design bedacht, voelde ik meteen die klik, dat moment waarop ik dacht: ‘Dit is precies wat ik wil doen.’”

Niels hield vol en stortte zich sindsdien helemaal op het ontwikkelen, toepassen en promoten van Learning Experience Design.

In het begin was niet iedereen overtuigd. "In Nederland zijn mensen vaak nogal sceptisch," zegt Niels met een glimlach. Maar dat hield hem niet tegen. Nu, als de ‘Vader van Learning Experience Design’ – al zou hij zichzelf zo niet noemen – zet hij zich wereldwijd in om leren boeiender en betekenisvoller te maken voor zowel trainers als deelnemers.

Het artikel gaat verder na het weetje

Leuk weetje

Eerste stop: Brazilië

Zijn eerste internationale zakenreis voor LXD was niet naar een buurland, maar naar Brazilië. “Dat had ik niet verwacht, maar ze begrepen het daar meteen en dachten: ‘Laten we Niels uitnodigen.’”

De impact werd al snel wereldwijd. Op het moment dat Niels in Brazilië landde, werd hij uitgenodigd om training te geven in Singapore.

Dat was het moment waarop duidelijk werd dat de aanhangers van LXD zich over de hele wereld bevonden. Niels stond voor een nieuwe uitdaging: hoe breng je al deze mensen samen?

Om dit aan te pakken, ontwikkelde hij de Learning Experience Canvas, een gratis tool waarmee docenten en ontwerpers gestructureerde leerervaringen kunnen creëren. Steeds meer mensen gingen ermee aan de slag, en zo groeide er een internationale community. Dit mondde uiteindelijk uit in LXDCON, een jaarlijkse conferentie die dit jaar al voor de tiende keer wordt gehouden.

Het artikel gaat verder na het weetje

Leuk weetje

LXD: De tempel van kennis

Niels ziet LXD als de Indiana Jones van het leren: gepassioneerd, onafhankelijk en altijd op zoek naar waardevolle "schatten" (inspirerende leerervaringen), ook als het avontuur anders loopt.

Een Rockster in Learning Design

We hebben de term 'learning rockstars' al eerder gebruikt, maar Niels Floor is echt een learning rockstar – en dan letterlijk.

Als tiener droomde hij ervan rockster te worden, en die liefde voor muziek is nooit verdwenen. Hij speelt gitaar, piano en bas, en hij zingt – maar het liefst schrijft hij muziek. Op veel manieren ziet hij het schrijven van muziek als iets vergelijkbaars met het ontwerpen van een leerervaring.

Een lied of muziekstuk ontwikkelt zich in de tijd, net zoals een ervaring. Een fantastisch concert heeft een opbouw, een hoogtepunt en alles wat daartussen zit – precies zoals een geweldige leerervaring.

- Niels Floor

Die emotionele verbinding is essentieel voor effectief leren. Denk even terug aan je tienertijd: als je net verliefd was, leek alles om je heen anders, en kreeg alles in de klas een nieuwe betekenis. Ondertussen ging de persoon naast je misschien net dooreen break-up en had liefdesverdriet, en beleefde diezelfde les daardoor op een totaal andere manier.

Onze emoties beïnvloeden hoe we leren en wat we onthouden – net zo goed in de klas als tijdens een concert.

Het artikel gaat verder na het weetje

Leuk weetje

La...La...La...Leren

Zijn liefde voor muziek is niet zomaar een hobby – het vond ook z’n weg naar zijn lessen. Niels speelt muziek voor zijn studenten om de juiste sfeer te creëren en het leren leuker te maken.

Bij het ontwerpen van zijn eigen cursussen legt Niels altijd de nadruk op de beleving in plaats van strikte structuur. Als coördinator van een zes maanden durend minorprogramma aan de Avans Hogeschool kreeg hij de vrijheid om de cursus op zijn eigen manier in te richten. Hij begon elke les met een leuke breinbooster, maakte verse sapjes voor de studenten en componeerde zelfs muziek voor hen. Niels voegde allerlei speelse activiteiten toe, niet alleen om hun breinen meteen te stimuleren, maar ook om de studenten eraan te herinneren: "Je brein is een heel belangrijk onderdeel van wie je bent – behandel het met zorg."

In plaats van zich alleen te focussen op leerdoelen, stelde Niels zich een grotere vraag: Hoe wil ik dat mijn studenten zich aan het begin voelen, en hoe wil ik dat ze zich aan het eind voelen? Deze aanpak maakt leren persoonlijker, flexibeler en boeiender. “Leren moet niet makkelijk zijn,” voegt hij toe. “Uitdaging en ongemak maken deel uit van het proces.”

Leren als plicht beleving

Leren moet iets zijn waar je enthousiast van wordt, niet iets wat je moet doorstaan. Niels bewijst dat als je leren wordt vormgeeft als een beleving, deelnemers het niet alleen onthouden, maar er ook plezier in hebben. Of het nu met muziek, praktische uitdagingen of creatieve interacties is, hij blijft de grenzen van onderwijs verleggen.

Niels is ervan overtuigd dat een goede leerervaring niet alleen leerzaam moet zijn, maar dat deelnemers ook emotioneel betrokken moeten zijn. "Je moet ze verrassen op een manier dat ze denken: 'Oh, wacht. Dit is beter dan ik had verwacht. Dit is eigenlijk best interessant.' In plaats van het gewoon als gegeven te accepteren en te zeggen: 'Mensen vinden dit niet leuk, laten we het maar gebruiksvriendelijk maken en zo snel mogelijk afhandelen.' Nee, ik wil een negatieve verwachting omdraaien en ze laten denken: 'Dit was veel beter dan ik dacht. Ik kijk zelfs uit naar de volgende e-learningmodule!' Dáár ga ik voor."

We want more!

En ook hier ziet hij een parallel met muziek: "Als een artiest echt goed is, laat hij je na een concert hunkeren naar meer. Je staat daar te schreeuwen: 'We want more!'. Een geweldig concert heeft opbouw, een climax, en alles erop en eraan. Precies zoals een goede leerervaring!"

Het klinkt misschien simpel, maar dat is precies wat Niels nastreeft. Sterker nog, de feedback die hij ontvangt, bevestigt dit: mensen die vragen: "Wanneer komt de volgende module?" in plaats van: "Alsjeblieft, niet nog een keer."

Het artikel gaat verder na het weetje

Leuk weetje

Knappe knaagdieren

Niels is een trotse cavia-eigenaar. "We hebben er twee – Dusty en Snoopy. Ze zijn verrassend snelle leerlingen. Met wat training kunnen ze trucjes doen, zoals door hoepels springen of in cirkels lopen."

Ontwerp onvergetelijke leerervaringen

Love to Learn Experience

Verras je deelnemers

Maak van elke training een geweldige ervaring. “Dit was veel beter dan ik had verwacht. Ik kijk zelfs uit naar de volgende module. Dáár ga ik voor,” zegt Niels.

Ga aan de slag met LXD

Maak leren onvergetelijk

Laat Niels je inspireren tijdens de Love to Learn Experience